Tapout XT Dag 10 - Plyo XT

Dag 10 innebär invägning och Plyo XT. Dag 10 innebar även både goda och dåliga nyheter.
 
Om vi börjar med dom goda nyheterna så har jag gått ner 1 kg sedan måndag förra veckan och väger därmed 98 kg. Jag lovade också tala om vad jag vägde när jag började med Tapout i april och min vikt då var 104 kg. Det innebär att jag gått ner totalt 6 kg sedan jag började, detta trots en månads uppehåll pga skada. Det måste man vara nöjd med.
 
Dom dåliga nyheterna? Ja det är dagens pass. Efter att ha gjort mitt kanske bästa Tapout-pass igår så var det idag mitt sämsta. Jag bröt efter ca halva tiden med illamående och ingen ork alls. Det kan kanske delvis ha att göra med att jag tog ut mig väldigt mycket igår, men en stor faktor är nog att jag inte åt någon frukost i morse och dessutom en dålig lunch. Jag får lära mig av det och se till att äta ordentligt varje dag.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: Inget att rapportera!

Tapout XT Dag 9 - Strength & Force Upper + Ultimate Abs

Idag var det först dags för Strength & Force Upper följt av Ultimate Abs. Det är det längsta passet i Tapout XT (totalt) och också ett av de jobbigaste med ett närmast oändligt antal variationer på armhävningar med lite "vila" emellan i form av olika övningar med bandet följt av Ultimate Abs som ju är situp i olika former. 
 
Mitt Strength & Force-pass kan ha varit det bästa pass jag gjort hittills. Alla som tränar något, oavsett vad det är, vet hur det känns när det verkligen "biter" när man gör sina träning. Precis så kändes det idag och jag är väldigt nöjd med det passet.
 
Även Ultimate Abs efteråt får helt godkänt. Det var bättre än förra veckan, det var bättre än när jag startade min Tapout-resa i april men det kanske inte var det bästa Abs-passet totalt sett.
 
Överlag är jag i alla fall väldigt nöjd med min träning idag.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: En Fanta och en påse Ahlgrens bilar. Tyvärr...
 
Imorgon är det invägning. Jag har inga större förhoppningar att ha gjort någon dramatisk viktminskning. Det jag ska bjuda på är dock min startvikt när jag började träna i april så det blir både en jämförelse med den vikten samt med vikten jag hade när jag började om för 9 dagar sedan.

Tapout XT Dag 8 - Competition Core

Andra veckan efter omstarten är igång. Det var ett pass som jag mindes som ett av de enklare. Jag måste fuskat då, jag har tagit ut mig totalt idag. Oj vad jag svettas. Delvis beror det självklart på att det är varmare nu än vad det varit tidigare i år men jag hoppas också att det delvis beror på att jag orkar ge mer nu.
 
Revbenet gav sig till känna på en övning idag. Det var en övning som först gjordes åt ena hållet och sedan åt andra hållet. När jag gjorde den åt höger så kände jag direkt att det inte var bra, så det var bara att låta bli. Missade ca 25 sekunders träning på det, inte hela världen.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: Inget otillåtet att rapportera! :)
 
 

Tapout XT Dag 7 - Vila

Vilodag. Skönt. Kroppen mår helt ok och jag ser fram emot att börja vecka 2 imorgon.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: Ett glas cider (Herrljunga, dvs ingen alkohol) till maten, en burk cola och en 100 gr chokladkaka.

Tapout XT Dag 6 - Sprawl & Brawl

Första träningsveckan avklarad efter omstarten pga skada. 
 
Det jag gjort lite annorlunda denna gång jämfört med när jag startade för några månader sedan är att jag gör alla övningar på det sätt de gör på DVD:n, dvs inga knän i eller andra förenklade sätt. Istället gör jag så länge jag orkar. Ibland orkar jag hela övningen, ibland slutar jag lite tidigare och ibland (när det är riktigt jobbigt) gör jag några, vilar och gör sedan några repetitioner till. Målsättningen är att jag för varje vecka ska komma närmare att orka hela tiden ut. Självklart finns det en hel del övningar som jag orkar hela tiden ut. I vissa pass orkar jag alla övningar hela tiden ut medan en del, t.ex. det jag gjorde idag (Sprawl & Brawl) hade flera moment jag inte orkade hela tiden ut.
 
Jag är mycket nöjd med mitt pass idag. Svettmängden är otrolig och jag har verkligen tagit ut mig. Efter ca 10 minuter fick jag ta av t-shirten, det blev för varmt. Handduken är genomblöt och det rinner fortfarande svett om mig. Ska bli skönt att duscha nu.

Imorgon äntligen en vilodag. Jämfört med hur kroppen kändes efter en vecka första gången så är det verkligen stor skillnad. Nu är jag sådär skönt trött som man blir när man tränat bra. Då för "längesen" så värkte hela kroppen och jag var totalt utmattad. 

Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: Ingenting (i vart fall inte igår efter passet, idag har jag ju "fridag", se dag 1)

Tapout-länkar

Eftersom jag inte är någon van bloggare, det här är min första blogg, så hittar jag funktioner fortfarande. Idag hittade jag var man skriver in länkar till andra så nu har jag länkat till fyra andra som också tränar Tapout XT och bloggar om det.
 
Kör du också Tapout XT och bloggar om det? Skicka URL:en till din hemsida så länkar jag till den härifrån.

Tapout XT Dag 5 - Legs & Back

Dag 5 efter omstarten och idag var det också ganska jobbigt. Det var Legs & Back och eftersom det var Plyo XT (benträning) i förrgår och löpning igår så var benen trötta redan innan jag startade dagens Legs & Back-pass.
 
Det gick ändå ganska bra och det märks också på lite nya roliga sätt att man blivit lite starkare i kroppen; Idag såg jag fram emot armhävningsövningarna eftersom jag upplevde dom som rena vilan då benen var så trötta. Jag kan lova att det är en ny känsla för mig att se armhävningar som "vila"! :)
 
Tack vare det varma vädret svettas man ju också lite extra vilket är tacksamt när ett av målen med träningen är viktnedgång.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: 1 glas cola (i samband med att vi grillat, det är NÄSTAN tillåtet) :)

Tapout XT Dag 4 - Yoga XT

Yogan är som vanligt ersatt med löpning 6.7 km. Igår hade jag pigga ben i början tills ungefär halvvägs då den värsta backen ("väggen") på passet kommer. Upp för backen gick också bra men efter det var det tyngre ben. Jag tog mig runt och totalt sett var det ett bra pass.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: 1 burk Fanta och resten av bilarna (se gårdagen)

Tapout XT Dag 3 - Plyo XT

Efter att i två dagar ha kunna träna med en utvilad kropp och gjort ganska bra ifrån mig sa nu kroppen ifrån ordentligt. Jag har genomfört dagens pass med nöd och näppe. Någon övning slutade jag mellan 5-10 sekunder innan tiden var ute och det var två övningar jag helt hoppade över.
 
Trots att det inte gick så jättebra idag så har jag ändå tagit ut mig helt, jag är genomsvettig och har gett allt och det är ju det träning handlar om. 
 
Tidigare idag tittade jag lite närmare på träningsschemat och kunde där (tyvärr) konstatera att om jag inte skadat revbenet så hade jag nästan varit klar med mina 90 dagar nu. Istället är jag på dag 3. Trösten i det hela är dock att det känns oändligt mycket bättre dag 3 denna gång än vad det gjorde dag 3 första gången. Jag orkar SÅ mycket mer och blir SÅ mycket svettigare.
 
Jag har vägt mig i morse och ska från och med nu rapportera vikten med jämna mellanrum (tidigare har jag bara rapporterat nedgång). Jag vägde i morse 99 kg. Det blir inte mer exakt än så då jag har en analog våg. Jag är 188 cm lång så det ger ett BMI på 28. Som övervikt räknas ett BMI på 26-30. Idealvikt är ett BMI på 19-25. För mig innebär det att jag måste gå ner till 88 kg (24.9) eller 89 kg (25.2) beroende på hur snällt man vill räkna. 
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: 1 burk cola och 1/3 påse Ahlgrens bilar

Tapout XT Dag 2 - Strength & Force Upper + Ultimate Abs

Dag 2 på omstarten bjöd på Strength & Force Upper följt av Ultimate Abs.
 
Det var helt klart längesen jag gjorde Strength & Force Upper-passet. Jag hade glömt hur långt det var (55 minuter) och hur jobbigt det var. Jag är ändå ganska nöjd med hur jag genomförde passet. Det var mycket armhävningar, men jag tog ut mig tills armarna skakade av trötthet så jag har gjort mitt bästa.
 
Direkt efter var det Ultimate Abs. Det är ca 15 minuter långt med bara olika situp-övningar. 10 minuter in i det passet kom verkligheten ikapp mig och jag orkade bara inte göra mer. Jag försökte få upp kroppen från marken, men det gick bara inte. Magövningarna från gårdagens Cross Core Combat i kombination med ett tufft Strength & Force Upper-pass (plus att jag inte tränat på ca 1 månad) tog ut sin rätt. 
 
Totalt sett är jag ändå nöjd, både med dagens pass och med hur kroppen har känts hittills efter omstarten. En verklig värdemätare på det lär jag få imorgon då det står Plyo XT på schemat, ett av de jobbigaste passen.
 
Skräpmat/dryck sedan gårdagens pass: 4 burkar cola (2 igår och 2 idag)

Tapout XT Dag 1 - Cross Core Combat

Dag 1? Ja det stämmer, jag har börjat om från början. Ni som följt bloggen vet att jag kommit ganska långt tidigare, nämligen till dag 46, innan en revbensskada satte stopp för min träning. 
 
Varför börja om då? Ja varför inte? Jag tycker träningen är rolig och nu har jag ju tre månaders bra träning att se fram emot.
 
Hur var formen då efter ett så långt uppehåll? Förvånansvärt bra måste jag säga. Det var Cross Core Combat på schemat. Det är ett "medeljobbigt" Tapout-pass som när jag gjorde det för allra första gången nästan tog livet av mig. Det gjorde det inte nu, tvärtom kändes det bra. Jag gjorde övningarna på ett mycket bra sätt. Jag känner fortfarande av revbenet en del, men bara när jag ligger på rygg = alla situps-övningar. Det är inte värre än att jag klarar det och jag hoppas att det känns lika bra när jag vaknar imorgon.
 
Att jag börjar om från dag 1 var en av nyheterna jag lovade i mitt blogginlägg häromdagen. Den andra nyheten är att jag ska försöka tänka mer på kosten. Jag ska inte börja banta, det klarar jag inte av. Det jag ska göra är att försöka äta "vanlig" mat. Det jag dessutom ska göra är att jag ska skriva här på bloggen allt ONYTTIGT jag äter/dricker. Jag håller lördagen fri, så om jag gör något onyttigt då så håller jag det för mig själv, i övrigt rapporteras det här. Min stora last är läsk, främst cola, så om jag dricker cola från och med nu tills imorgon skall jag imorgon inte bara rapportera att jag gjort det utan också mängden. Tanken är att jag ska skämmas tillräckligt mycket över att behöva rapportera det onyttiga att jag hellre avstår från det. Vi får se hur det går. Nu under sommaren har jag druckit mycket cola så jag tror inte jag kan sluta tvärt, det får bli en nedtrappning.
 
Imorgon Strength & Force Upper + Ultimate Abs. Det ser jag fram emot!

Snart dags

Jag kan fortfarande känna av revbenet en del så jag har beslutat skjuta på omstarten ytterligare några dagar och börja igen på måndag.

Då kommer jag att lägga till några moment för att få ännu bättre resultat. Nyfiken? Titta tillbaks igen på måndag.

Jag vill också passa på att tacka alla som skickat uppmuntran till mig under skadeperioden. Det har värmt och har verkligen varit uppskattat!!!

Uppdatering

Jag är nu betydligt bättre i revbenet. Jag har fortfarande ont om jag ligger på högersidan eller när jag rör vid revbenet men annars känns det knappt. Jag joggade en kort sväng igår bara för att känna hur det kändes och det gick bra. Räknar med ytterligare några dagars vila innan jag börjar igen men planen/förhoppningen är att jag börjar träna nästa helg.

Har det vänt?

Som ni vet har jag brutit/spräckt åtminstone ett revben. Man röntgar inte sådana skador numera, så man får gissa helt enkelt. Enda "behandlingen" är värktabletter. Jag försöker undvika det i möjligaste mån och istället anpassa vardagen efter skadan. Igår tror jag var värsta dagen, jag känner mig lite bättre idag. Det är nog tyvärr lång tid kvar tills jag kan träna igen, så som det känns just nu.

Märkligt hur en sådan här skada utvecklar sig egentligen. Jag körde ett Muay Thai pass dagen efter och ett löppass två dagar efter jag skadat mig utan några (större) problem och sen var det stopp. Det fortsatte att bli sämre tills jag knappt kunde ta mig ur sängen, tills jag fick sluta lyfta saker med högerarmen över en viss höjd, tills jag fick börja vrida om bilnyckeln med vänsterhanden istället.....ja ni fattar.

Personer i min närhet som jag pratat med som också brutit revben berättar just att det två första veckorna är värst och att smärtan ökar allt eftersom under tiden från att från början inte känts så farligt. Märklig skada egentligen.

Just nu är jag avundsjuk på alla som KAN träna. Längtar efter mitt första pass efter skadan och hoppas jag inte tappar för mycket. Även om det skulle gå en månad eller längre än så, så är det trots allt mycket kortare tid än vad som gick utan träning innan jag började med Tapout XT så jag hoppas lite styrka och kondition finns kvar längre fram.

RSS 2.0